Prof. Dr. Murat Ali Karavelioğlu, Düşünce Otağı’nda, tarihin edebî metinler üzerinden nasıl okunduğu hakkında bir sunum yapti.
Günlük hayatımızı her yönüyle etkileyen teknolojik gelişmeler karşısında, şiir, roman, hikâye ve masallar gibi edebî metinlerin geri plana atılmasıyla, “konuşma özürlü” bir toplum hâline gelişimizi dikkate alan Düşünce Otağı, Iğdır Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Edebiyat Profesörü Murat Ali Karavelioğlu’nu konuşmacı olarak ağırladı. Prof. Dr. Karavelioğlu, “Tarihi, Edebî Metinler Üzerinden Okumak” başlığıyla yaptığı sunumda, ağırlıklı olarak Divan Edebiyatı’ndan verdikleri örneklerle, o döneme ait birçok olayların ve durum tespitinin edebî metinler üzerinden anlatıldığını dile getirdi.


Prof. Dr. Murat Ali Karavelioğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Katip Çelebi, Evliya Çelebi ve Baki gibi şair ve yazarlar sayesinde, yaşadıkları döneme ait tarihi gelişmeleri öğrenmiş oluyoruz. Fetihnameler, Saltuknameler, Seyahatnameler ve Menakıbelerin içinde o döneme ışık tutan tarihi bilgiler bulunmaktadır.”
Prof. Karavelioğlu, Şair Baki’den Kanuni Sultan Süleyman dönemine ait tarih okuması yapabildiğimiz gibi, Fatih Sultan döneminde yaşamış Molla Aşki’den de, Fatih’in
gemileri karadan denize yürüttüğünü öğrendiğimizi söyledi.
Düşünce Otağı toplantısının ikinci bölümü katılımcıların soru ve katkılarıyla devam etti.